kitchari

Kitchari

Mon. 20 January 2020

Back to Recepten

  • 200 g mungbonen, gewassen
  • 1 strip Kombu
  • 200 g bruine basmatirijst, gewassen
  • 3 tenen knoflook
  • 1⁄4 kopje heel fijngehakte gember
  • 200 g ui, gesnipperd
  • 800 g groenten zoals wortel, rode biet, selderij, rode paprika, in mooie kleine stukken of blokjes gesneden
  • Sesamolie
  • 1⁄2 el kurkuma
  • 1⁄2 el koriander
  • 1⁄2 el komijn
  • Zout
  • 2 laurierbladeren
  • Zaden van 10 kardemompeulen, gekneusd en van het schilletje ontdaan
  • Sojasaus of tamari
  • Chili peper



Breng de mungbonen, de rijst en de kombu met genoeg water aan de kook en laat het sudderen tot het zacht en gaar is ( zo'n 45 min.). Wanneer  je geen kombu hebt dan week je de mungbonen een nacht voordat je ze gaat koken. Bak in een zware pan de ui, de gember, een theelepel zout, de knoflook en de kruiden in de olie tot ze goudbruin zijn. Voeg de overige groenten toe en laat 30 min. stoven. Roer af en toe. Wanneer het allemaal zacht is voeg je de rijst en de mungbonen toe met het kookvocht en evt wat meer bouillon en laat je het een tijdje stoven. Proef en breng op smaak met zout en sojasaus en voeg eventueel wat bouillon of water toe. Het is het lekkerst als het eigenlijk een hele dikke soep is.

Dit gerecht is helemaal lekker zo naturel. Je kunt het ook upgraden met een zoetzure komkommersalade, wat (kokos)yoghurt en sambal.